Lydkort

Fra Debianguiden
Skift til: Navigation, Søgning

Lydkort opsætning er relativt nemt - dog kræver det endnu en gang lidt viden om både dit lydkort og rettigheder i Linux. Det første du skal gøre er at initialisere driveren, eller modulet. Det kræves nu af dig, at du ved hvilket modul du skal indlæse for dit respektive lydkort.

Start 'modconf' som root. Her vil du få en oversigt over moduler og deres kategorier. Hvis du kører kerne 2.2.x vil lydkort modulerne ligge i kategorien misc mens de i kerne 2.4.x vil ligge i kategorien sound. Du kan se din nuværende kerne version ved at skrive 'uname -r'.

Det gælder så om at finde sit lydkorts modul. f. eks. skal du vælge emu10k1 hvis du har Soundblaster Live (emu10k1 er chippen på SB Live). Når du nu indlæser de forskellige moduler, og vil have en anelse om kortet rent faktisk bliver fundet korrekt - så skriv 'dmesg' som root.

Når det er gjort, så skal vi ordne rettighederne på /dev/dsp og /dev/mixer - fordi disse er som standard i Debian, ejet af root - og i gruppen audio.

Du skal gøre den bruger, eller de brugere - som skal bruge lydkortet, en del af 'audio' gruppen.

Dette gøres ved at udføre følgende kommando:

debian:~# adduser foo audio

Hvor 'foo' er den bruger vi tilføjer. Hvis du vil checke om han blev tilføjet korrekt, kan du kigge i /etc/group med din editor. Bemærk at når du har lavet ændringer i gruppen - så skal brugeren, f. eks. 'foo' logge ind igen før systemet opfatter ham som en del af gruppen.